Persbericht - 1 september 2004
Maandagavond 30 augustus 2004 is er in De Meern een bijeenkomst geweest van het hoofdbestuur, politiek en bestuurlijk kader van de Lijst Pim Fortuyn. De Tweede Kamer fractie, die ook uitgenodigd was, is zonder opgaaf van reden weg gebleven.


Sergej Moleveld, Jan Belder en Rob van der Zee in De Meern.

Tijdens deze vergadering is een plan vastgesteld voor de te volgen koers. Dit plan is door de vergadering enthousiast aangenomen en door het overgrote deel van de aanwezigen direct bekrachtigd. Het hoofdbestuur zal vanuit de vereniging een breed gedragen beleidsteam samenstellen dat de koers, zoals door de vergadering aangenomen, tot aan de eerstvolgende ALV zal ondersteunen en uitvoeren. Interim bestuurder Rob van der Zee zal nog deze week kandidaten benaderen voor dit beleidsteam.

De vergadering heeft zijn afschuw uitgesproken over de persoonbeschadiging in de pers van de voorzitter Jan Belder. De berichten waren immers reeds eerder gepubliceerd. Jan Belder heeft omwille van de vereniging en zijn gezin toch besloten zijn taak als voorzitter van de Lijst Pim Fortuyn over te dragen aan Sergej Moleveld, maar blijft als bestuurslid wel aan in het hoofdbestuur om deze zware klus met de leden te klaren. De vergadering heeft een dringend beroep gedaan op Jan Belder om niet toe te geven aan ‘terreur’, en aan te blijven als voorzitter. Maar om het plan te kunnen laten slagen moet de partij in volle vaart vooruit en heeft Jan Belder toch voet bij stuk gehouden en is teruggetreden.

De nieuwe voorzitter Sergej Moleveld, die zeer aangedaan is door wat zijn gewaardeerde collega Jan Belder is overkomen, heeft besloten niet meer met de pers te communiceren. De woordvoering vanuit het hoofdbestuur zal in handen blijven van Jan Belder.

Een aantal Statenleden heeft aangegeven trouw te blijven aan de vereniging en de onderstaande provincies en afdelingen hebben direct hun handtekening gezet onder het plan van het hoofdbestuur van de Lijst Pim Fortuyn. Deze lijst zal naar verwachting nog aangevuld worden met een aantal provincies/besturen die het plan met hun medebestuurders zullen overleggen, daar deze wegens verplichtingen elders niet bij de vergadering aanwezig konden zijn.

Provinciaal bestuur Zuid-Holland
Provinciaal bestuur Noord-Brabant
Provinciaal bestuur Utrecht
Provinciaal bestuur Gelderland
Provinciale contactgroep Groningen
Provinciale contactgroep Drenthe
Provinciale contactgroep Zeeland
Provinciale contactgroep Flevoland
Fractie Lijst Pim Fortuyn Terneuzen
Fractie Lijst Pim Fortuyn Westland
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Alphen a/d Rijn
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Rotterdam
Afdeling Lijst Pim Fortuyn West-Friesland (NH)
Gemeentelijke afdelingen Lijst Pim Fortuyn Gelderland
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Eindhoven
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Sluis
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Leiderdorp
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Capelle
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Groningen
Afdeling Lijst Pim Fortuyn 3-B hoek
Afdeling Lijst Pim Fortuyn de Kempen
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Pijnacker
Afdeling Lijst Pim Fortuyn Nootdorp

Hoofdbestuur Lijst Pim Fortuyn



Jan Belder en Rob van der Zee in Rotterdam.

"We zijn acht leden kwijt, maar we hebben de partij behouden." Zo reageren de twee overgebleven bestuursleden van de LPF op het nieuws dat de acht fractieleden van de LPF zich van de partij hebben afgescheiden. "Dit is allemaal vooropgezet geweest. Et tu, Nawijn", zegt een onthutste LPF-bestuurder Sergej Moleveld. Hij beschouwt Nawijn als de grote aanjager achter de afsplitsing.

LPF-fractievoorzitter Mat Herben maakte dinsdag bekend dat de fractie unaniem heeft besloten door te gaan zonder partijbestuur. Tot er een nieuwe naam is voor de partij, wil de fractie verder onder de naam Lijst Pim Fortuyn. Kamerlid Gerard van As gaat leiding geven aan een speciale commissie die moet onderzoeken in welke bestuursvorm de opgestapte fractieleden verder kunnen.

Volgens Moleveld kan hiervan echter geen sprake zijn. "Ze zullen nooit meer de naam LPF mogen gebruiken. Doen ze dat wel, gaan we procederen." Hij verdenkt de acht Kamerleden ervan deze stap te hebben genomen, omdat hun plan mislukte de partij failliet te laten verklaren om vervolgens een doorstart te kunnen maken. "Dit is gewoon hun zin doordrukken, zonder enig respect voor de leden die hen in de Kamer hebben gezet", vindt Moleveld.

De bestuurder verwacht overigens dat de LPF er weer bovenop komt. De partij gaat het traject van surseance in en weet zich gesteund door Ed Maas, de grootste geldschieter van de LPF. "We hebben nog Statenleden, gemeenteraadsleden en een wetenschappelijk bureau. In 2006 doen we weer met een nieuwe lijst onder de naam LPF mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. We zijn acht leden kwijt, niet de partij." Moleveld heeft nog wel iets tegen de kiezers te zeggen: "We hebben de verkeerde mensen gekozen op de kandidatenlijst, dat reken ik me aan."

Dinsdagavond belegt het partijbestuur in Rotterdam een persconferentie waar tekst en uitleg gegeven zal worden over ontstane situatie. Maandag volgt spoedoverleg met regionale bestuurders van de LPF.